Книгата АЛХИМИЯ НА ЗДРАВЕТО

ни се дава като система за контрол и превенция на над 100 заболявания, за цялостно възобновяване на тялото и ума и развитие на ценните умения на Седемте сили на живота. С най-добри пожелания за много здраве, приятни преживявания и вълнуващи моменти на откровение с Алхимията на Здравето и Живота!

Мисия и посвещение на тази книга

Здравето е естественото сътояние на хармония между ума, волята и сърцето на човека. „Доброто е условие за здравето. Без добро човек не може да бъде здрав.” , Петър Дънов. "АЛХИМИЯ НА ЗДРАВЕТО" е посветена на активните личности, стремящи се към благополучието и успеха. За креативните хора, търсещи да открият своите скрити таланти. За лекарите и техните пациенти, търсещи пътя към изцелението. За хората, стремящи се да постигнат здравословния баланс.

вторник, 22 март 2022 г.

Част ІІ глава 4: Жлъчният мехур - нашето Всевиждащо око

 

 

АСТРОЛОГИЧНИЯТ ПЛОД НА ДУХА И ПЪРВИЧНАТА СИЛА

 Жлъчният мехур е „нашата вътрешна скрита камера, която вижда всичко”, и от която нищо не можем да скрием. Жлъчният мехур играе ролята на „предупредител”, който своевременно ни изпраща сигнали, особено когато нарушаваме нашата вътрешна хармония и баланс.

Сигналната система на жлъчният мехур действа безотказно:

·         изпраща ни главоболие, когато сме гневливи и главата ни е пълна с противоречиви мисли, (стр.12,36,148)

·         сковава гърба и сухожилията, когато задържаме негативни емоции, преуморяваме се, или пренебрегваме нашата или нечия чужда воля и духовни стремежи; (стр.152,184,190)

·         замрежва погледа ни, когато потъваме в заблуди и храним нездрави илюзии; (стр.27,117,158-159,163)

·         предизвиква киселини и рефлукс, когато сме вкиснати, мързеливи и лениви; (стр.17,34,35,43,70,112,127)

·         предизвиква подуване, отоци и гняв, когато сме прекалили с охолствата и апетитите. (стр.45,47,57-58,131,149)

Меридиана на жлъчният мехур е носител на Ян енергията на черния дроб. (стр.104) Започва от външния край на окото, спуска се към отвора на ухото – горещата точка на меридианште на тройния нагревател и тънките черва. (стр.117) От там преминава нагоре към слепоочията, заобикаля зад ухото до основата на тила, след което, подобно на извивките на „лабиринт” (стр.37-38), се връща обратно към челото до средата на веждата, от където се спуска обратно към тила, врата и раменете, преминава през ребрата на гръдния кош, (стр.114)  спуска се през корема (стр.125) към тазобедрената става, където се среща с меридиана на пикочния мехур, (стр.101) преминава отстрани на бедрото и подбедрицата, и завършва в основата на нокътя на безименния пръст на ходилото. (стр.131)

Основната функция на жлъчният мехур е, не само да подпомага храносмилането, но главно да поддържа метаболитната и детоксикационна работа на черния дроб, като регулира производството, секрецията и циркулацията на жлъчни киселини в ентеро-хепаталния цикъл и в целия организъм. (стр.52,53,127) Именно по този начин, жлъчката ни изпраща своите сигнални предупреждения. (стр.175-176,184,190) Ето защо ще разгледаме малко по-отблизо  метаболизма и функцията на жлъчните киселини.

 

ЖЛЪЧНИТЕ КИСЕЛИНИ РЕГУЛАТОРИ НА БИОЛОГИЧНИЯ ЧАСОВНИК

 

Метаболизма на жлъчните киселини е един от основните „двигатели” на функциите на нашия организъм, наред с дишането и сърдечната дейност.

Жлъчните киселини се произвеждат в черния дроб, който се явява „химическата лаборатория” на нашето тяло. (стр.32) Почти ежеминутно  черният дроб се грижи за метаболизма на хранителните вещества – тяхното усвояване, превръщането им в кръв, телесни течности, хормонални, имунни, детоксикационни и енергийни субстанции. (стр.43,104,131) Черният дроб синтезира есенциални жлъчни киселини от холестерола, които се складират в жлъчния мехур, от където се секретират за храносмилателни, метаболитни и детоксикационни нужди. Жлъчният мехур, също синтезира специфични жлъчни киселини за разграждане на мазнините и мастно-разтворимите витамини, и подпомага по-нататъшното им усвояване  в стомашно-чревния тракт. Често в този процес, наречен ентеро-хепатален цикъл, жлъчните киселини се прилагат неколкократно в продължение на денонощието. (стр.25,105)

 



Какво е значението на жлъчните киселини (жлъчката) за нашето здраве, баланс, тонус и енергия?

 

·         Жлъчните киселини представляват физиологични „детергенти”, които разграждат диетичните мазнини, емулгират мастноразтворимите витамини  (А, Д, Е, К), и улесняват чревната абсорбция на липиди, хранителни вещества и витамини. (стр.63,82,169)

·         Синтезирани от холестерола, жлъчните киселини имат метаболитни свойства, наподобяващи стероидните хормони. Регулират активността на някои ензими от детоксикационната система, електролитните йонни канали, клетъчния енергиен обмен и синтеза на различни вещества, участващи в липидния метаболизъм. Емулгират хранителните мазнини и улесняват тяхната абсорбция в червата. (стр.39,43,60,61,82,115,158,169)

·         Регулират разпределението на мазнините в тялото. Ентерохепаталното движение на жлъчните киселини оказва важно физиологично въздействие, не само в обратно потискане на синтеза на жлъчна сокове, но също и в контрола на липидната хомеостаза на цялото тяло. (стр.29,47-48,122)

·         Участват в производството на холестерол, синтеза на ДНК и хормони. (стр.85)

·         Контролират подвижността на бактериите в чревната флора, елиминират бактериалните инфекции в червата и жлъчните пътища. Регулират електролитния баланс, произвеждат соли и алкализиращи агенти, поддържат алкално-киселинния баланс в стомашно-чревния тракт и кръвта. Екскретират имуноглобулин A (IgA) и възпалителни цитокини,  стимулират вродената имунна система в червата. (стр.51,70,81,82,127)

·         Жлъчните киселини действат като регулаторни молекули и хормони, засягащи разпределението на мастната тъкан, чувствителността на инсулиновите рецептори и метаболизма на триглицеридите. (стр.47,190),

·         Действат като стероидни хормони, секретирани от черния дроб, и са активни участници в хормоналната, нервотрансмитерна и сигнализационна система в организма. Жлъчните киселини действат и като сигнални молекули, активиращи възпалителни агенти, бързо ядрени рецептори и клетъчни сигнални пътища. Регулират сигнализацията на различни хормонални, имунни и нервотрансмитерни рецептори, играещи важна роля за хормоналния баланс и имунната система. (стр.60-63,66,89,90,104,112)

·         Участват в синтеза на детоксикационни ензими и спомагат за елиминирането и екскрецията на токсичните метаболити: ендобиотици – отпадни вещества от метаболизма, хормонални метаболити и енергийни субстанции; патогени и ксенобиотици – токсични вещества, попаднали от въздуха и храната, крайни метаболити от медикаменти. Активно участват в естествения процес на детоксикация на организма. (стр.44,52,54,59)

·         Жлъчните киселини елиминират потенциално вредни ендогенни и външни липофилни вещества и субстрати, премахват излишния холестерол в кръвта и някои катаболити, включително билирубин от антиоксидантния разпад на хемоглобина. (стр.43,92,111,121,136)

·         Като регулатори на електролитния баланс, участват активно в костния метаболизъм. (стр.51,71,77,79,84,79,95,103,129)

 

ЗАЩИТНА ФУНКЦИЯ И ТОКСИЧНОСТ НА ЖЛЪЧНИЯ ПОТОК:

Жлъчката е сложна водна секреция, която произхожда от хепатоцитите и се преработва и секретира от холангоцитите – клетките на жлъчния мехур. Състои се от ~95% вода, в която са разтворени няколко ендогенни твърди съставки, включително жлъчни соли, холестерол, фосфолипиди, билирубин, стероиди, ензими, аминокиселини, порфирини, микроелементи и минерали, витамини, както и екзогенни субстанции и ксенобиотици, постъпващи от околната среда, с храната, въздуха, водата и лекарствата. Жлъчният поток е основният отделителен маршрут за отпадните метаболити на тези твърди липофилни вещества, чието молекулно тегло > 300-500 далтона не позволява филтрацията и екскрецията им от бъбреците. (стр.25,52-54,95,109)

Причини за  блокажа на естествената бикарбонатна защита на черния дроб и жлъчния мехур, и за задържането на токсична жлъчка: (стр.54,73,79,127,129)

·         Нарушен баланс: потенциира образуване на билирубинови и холестеролни камъни, стимулира кортизола, нарушава жлъчната циркулация. (стр.25,33,45,57)

·         Липса на режим и светлина: изчерпва мелатонина, важен за съня и синтеза на витамин Д в кожата, за разграждането на билирубина с помощта на глюкороновата киселина. Йонизиращата радиация потенциира хемолиза, от там и неконюгиран билирубин и жлъчни камъни. (стр.25,39,62,64-65,82,104-105,112)

·         Диетични грешки, блокиращи ензима, елиминиращ токсичната жлъчка: прием на: антациди, лекарства и някои билки; пикантни, люти, мазни и солени храни; сладките десерти веднага след нахранване или с кафе повишават инсулина, блокиращ  жлъчната секреция. (стр.54,79,109,127-128,143,165,190)

·         Токсичната жлъчка предизвиква: генетични изменения, метаболитни и автоимунни заболявания, диабет, наднормено тегло, хормонални и нервни разстройства, запек, хемороиди, рак. (стр.41,49,57-58,59,61,66,83,85,92,112,131-132,149,162,190)

АСТРОЛОГИЧНИЯТ „ПЛОД НА ДУХА”

Жлъчката, като „Всевиждащо око” винаги знае от какво имаме нужда, следвайки и снабдявайки със сила нашите житейски стремежи. Плода на нашето „Дърво на живота”, облагородява Първичната жизнена сила, чрез енергийните елементи на Дървото (ян) и Огъня (ян), под астрологичното въздействие на зодия Овен. (стр.94,157) Астрологичната задача на Овена е да осъзнае устойчивостта, неизменчивостта и „плодовитостта” на Духа в материалния свят. Силната материална вибрация на Овена, често го заставя да подчинява духовните стремежи на егоестичните страсти, гладове и амбиции, губейки шанса си да отгледа носещият изобилието „Плод на Духа”, чийто семена са вложени в самото Его.(стр.17,38,102,106,112,123,131,153,158,159,173,184)

ПРИКОВАВАЩАТА ЖЕЛЯЗНА МОЩ НА ПЪРВИЧНАТА СИЛА

Сблъсъкът между силите на Егото и Духа, поражда изпепеляващият огън на първичната Любов, която замъглява Зрението за Реалността. Този първичен Огън често се разпалва от състрадаващата искра на стремящата се към притежание майчина Любов, до изгарящите Душата завист, ревност и омраза. Независимо от борбите за надмощие, които нашето Его води, в крайна сметка, в този първичен Огън се изковава желязото, с което  „жънем плодовете или сечем дървото”, или приковаваме Съзнанието си в „скалата на глупостта и страданието”. (стр.15,57-58,63,86,92,102,104,112,113,114,133,146,152,173,190,195,197)

ЖЛЪЧНАТА СЕКРЕЦИЯ И КАЧЕСТВОТО НА ИМУНИТЕТА (стр.80,91)

Традиционната китайска медицина свързва прекалената емоционалност, еуфоричност, превъзбуденост, прояви на гняв, ярост, недоволство, с различните здравословни състояния на черния дроб и жлъчката. (стр.12,21,27,33) Също така, древните китайци смятали, че черният дроб е „пазител на Духа”, изобразявайки го символично като дърво. Красивите плодове на нашия Дух са нашите: воля, хармония, сили за живот и постоянство в личните  добродетели: сърдечност,  самоувереност, благоразположение, щедрост, усърдие и т.н.(стр.21) Физическият израз на плодовете на нашия Дух е концентриран в нашия жлъчен мехур. (стр.51,59,63,131)  Той се явява своеобразен регулатор на доставката и разпределението на необходимите ценни вещества, но и на жизнената енергия. И наистина, колкото и да не ни се вярва, нашата жлъчка управлява дори и апетита и емоциите ни. Често, когато сме "вкиснати", ни се хапва повечко. А когато токсичността в организма е повишена, губим апетит, който лекарите свързват с неразположение в черния дроб. Горчилката в устата, например, е сигнал за обструкция на жлъчните пътища. Когато тонусът ни е добър, колкото и да хапваме, все имаме добър метаболизъм. (стр.25,29,34,42,68,131,132,157,164,166)

Съвременната медицина, се е развила на базата на теорията за "четирите настроения", появила се още в древногръцката епоха, а после и в древноримската, ислямската и аюрведическа медицински практики. За основоположник на тази медицина се смята Хипократ, според който съществуват четири основни темперамента: холеричен, меланхоличен, флегматичен и сангвистичен. (стр.148) Хипократ открива тясната връзка между настроението и вида на телесните течности, въз основа на които определя и типа на имунитета: черна жлъчка, жълта жлъчка, флегма и кръв. Дали кръвта е „синя” или „червена”, например, зависи от съдържанието на еритроцити, хемоглобин, кислород и въглероден двуокис. (стр.31,74,81,92,121,127,136,158)  

Нашата емоционалност е показател за това дали, умеем да съхраняваме и използваме разумно дадените ни блага. В условията на спонтанни и необуздани емоции, едновременно с активираните  „пакостливи емоционални хормони”, организмът ни изпитва и остър глад за енергия. В такива моменти, съвсем не на време и без жизнено-важна причина, като храносмилането, например, жлъчният мехур секретира жлъчка, която да подпомогне своевременната енергийна доставка. Продължителното задържане на негатива, може да предизвика постепенно „загниване на нашия плод”и дори „изсъхване на нашето дърво”. (стр.12,25,,33-36,57-58,91,133,152,159,173,183,190)

 

Значението на жлъчната секреция за здравето на организма става най-ясно, когато тя е нарушена от развитието, генетични или придобити холестатични заболявания. Това  най-драстично се демонстрира при деца, родени с атрезия на жлъчните пътища, които развиват прогресивно холестатично чернодробно увреждане, жлъчна цироза, и в крайна сметка чернодробна недостатъчност и смърт. Ето защо:

Благоразположението, търпението,  вътрешната хармония и комфорт, но и чистото Съзнание, творческата и светла Мисъл, плодовитият Дух и чистосърдечната Любов, по време на бременност, са изключително важни за качеството и благополучието на Новия Живот! (стр.10,91,92,99,106,111,133,144,191,195)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

АЛХИМИЯ НА ЗДРАВЕТО

А лхими Я на А поге Я ИзкуствотО да Бъдеш Себе си!   посланието от корицата  Книгата, която Ви предстои да разлистите , се появи...

най-четени