Книгата АЛХИМИЯ НА ЗДРАВЕТО

ни се дава като система за контрол и превенция на над 100 заболявания, за цялостно възобновяване на тялото и ума и развитие на ценните умения на Седемте сили на живота. С най-добри пожелания за много здраве, приятни преживявания и вълнуващи моменти на откровение с Алхимията на Здравето и Живота!

Мисия и посвещение на тази книга

Здравето е естественото сътояние на хармония между ума, волята и сърцето на човека. „Доброто е условие за здравето. Без добро човек не може да бъде здрав.” , Петър Дънов. "АЛХИМИЯ НА ЗДРАВЕТО" е посветена на активните личности, стремящи се към благополучието и успеха. За креативните хора, търсещи да открият своите скрити таланти. За лекарите и техните пациенти, търсещи пътя към изцелението. За хората, стремящи се да постигнат здравословния баланс.

неделя, 17 април 2022 г.

Част І Глава 8: Детоксикацията и дванадесетте кръга на токсемията

 Стр.52-55



Глава 8:               Детоксикацията
и дванадесетте кръга на токсемията

АлхимиЯ на АпогеЯ   [ Част І: Качество на Живот ]

 

Детоксикацията е естествената способност на организма да се самопречиства от токсините и отпадните метаболити, генерирани вследствие на храносмилането, метаболизма, дишането, движението, процесите на тъканна и клетъчна регенерация, действието на свободните радикали (стр.60-65), въздействието на околната среда.  

 Организмът ни непрекъснато се самопречиства на 12 различни нива:

 ·        

На клетъчно ниво от макрофагите, (стр.83), - клетките "чистачи", разположени във всички специфични тъкани и органи, включително и в кръвните телца. Функцията им е да абсорбират и асимилират отпадните вещества и патогени, включително и мъртвите клетки.

·         От дейността на черния дроб, (стр.104), който не само е отговорен за метаболизма на всички хранителни вещества, но и за трансформацията на тези вещества в полезни за организма субстанции. Това включва и обезвреждането на техните вредни метаболити, включително ксенобиотици (отровни токсини), и отпадните метаболити от дейността на хормоните. Черният дроб управлява детоксикацията на организма, чрез синтеза и активацията на различни нива детоксикационни (чернодробни) ензими, които обезвреждат и разграждат отровните вещества, включително и билирубина от старата кръв, като също така спомагат за тяхното ефективно извеждане чрез урината, потта и екскрементите.

 

АлхимиЯ на Здравето           [ Част І: Глава 8: Детоксикацията и Токсемията ]                        52

·         Чрез детоксикационните функции на жлъчката, (стр.108), която подпомага синтеза на детоксикационни ензими в черния дроб, елиминира отпадния холестерол, билирубина и токсични метаболити на жлъчните киселини.

·         Чрез дейността на далака, (стр.121), който пречиства старата кръв и стимулира производството на имунните клетки.

·         Чрез лимфната система, (стр.84), където основно циркулират имунните клетки, които активират имунната защита на организма, в случай на постъпили патогени или възникнали възпаления, в резултат на действието на свободните радикали, (стр.60), токсини и отровни метаболити.

·         Чрез тънките черва, (стр.82,115,119), които по време на храносмилането отделят чистото от нечистото. Тънките черва и чревна флора са най-уязвими в условия на повишено генериране на свободни радикали, стимулирано от радиационно лъчение,  и дори ултравиолетовата слънчева радиация. (стр.61)

·         Чрез вдишвания кислород, (стр.45,74,92,132,135), който неутрализира излишните киселини в кръвта, които могат да нарушат pH баланса в организма и да потенциират действието на свободните радикали. 

·         Чрез бъбреците, (стр.95)които изпълняват ролята на "филтър" на кръвта. Пречистват и изхвърлят, чрез урината отпадните продукти от метаболизма: азотните отпадъци от катаболизма на протеините под формата на урея; пикочната киселина, която се отделя при метаболизма на нуклеиновите киселини (пурини); креатинина от всекидневната мускулна дейност; абсорбират и неутрализират излишните бикарбонати (стр.73), формирани по време на дишането и други метаболитни дейности.

·         Чрез хемоглобина,  (стр.92,136,141)който спомага за изхвърлянето на излишния въглероден двуокис (стр.31,74,127), формиран като вреден отпаден газ, вследствие на метаболизма на мазнините, въглехидратите и аминокиселините.

·         Чрез антиоксидантите, (стр.62,82)които обезвреждат свободните радикали и токсини, образувани вследствие на метаболизма и други дейности (стр.64-65), или постъпили в тялото чрез въздуха, водата, храната, или през кожата. 

·         Чрез отделителната система (стр.101,139)която отвежда отпадните метаболити (екскременти чрез дебелото черво) и течности (урина, пот). 

·         Чрез кожата, (стр.81)която се явява основната защитна бариера за външните замърсители, бактерии и вируси. Кожата неутрализира и ендогенните (вътрешни) отпадни вещества и токсични метаболити, които при добра циркулация, метаболизъм и кръвообращение, изхвърля през потните жлези и порите. При забавен метаболизъм токсините се отлагат в дълбоките мастни слоеве на епидермиса и образуват целулитни клетки. (стр.29,55,57-58,149) 

 

 ПРИЗНАЦИ ЗА НАРУШЕНА ЕСТЕСТВЕНА ДЕТОКСИКАЦИЯ В ОРГАНИЗМА:

• нарушено и недостатъчно изхождане, запек, диария, хемороиди, 

• натрупване на излишни килца и мазнини (особено в областта на корема),

• стомашно-чревни неразположения, подут корем, тежест, киселини,

• отоци в крайниците, тежки и подути ходила, болезнени и твърди прасци,

• поява на целулит, портокалова и твърда кожа в областта на бедрата и ханша,

• поява на системни болки в ставите, гърба, врата и кръста (поява на шипове)

• често главоболие, раздразнителност, отпадналост, умора, депресия.

АлхимиЯ на Здравето           [ Част І: Глава 8: Детоксикацията и Токсемията ]                        53

 

Източници на замърсители и токсични метаболити в организма:

Когато в тялото ни започват да се отлагат и адсорбират отпадни метаболити и токсини, които трябва да присъстват в съвсем малки количества, или изобщо не трябва да присъстват в кръвта, тогава настъпва състояние на замърсяване, наречено токсемия

Този процес започва да се развива почти неусетно, но винаги е свързан с отпадналост, умора и раздразнение. Токсемията може да бъде предизвикана от различни причини, които нарушават естествения процес на детоксикация:  

·         разрушителни емоции и демотивация; (стр.12,21,33,47-48,57-58,112,148,159)

·         химикали, постъпващи с храната, водата и козметиката, които ползваме всеки ден;

·         заседнал, нередовен или стресов начин на живот, които нарушават естественият ритъм на нашето тяло и потенциират производството на свободни радикали и токсини; (стр.64-65)

·         системно преяждане и прекомерна употреба на алкохол, които предизвикват застой на далачната енергия  (стр.121) и нарушават функциите на черния дроб; (стр.104)

·         системен прием на медикаменти, които произвеждат огромни количества токсични отпадни вещества, по време на метаболизирането им;

·         небалансирано хранене, токсична диета. (стр.79,127,160,143,165)

ИНТОКСИКАЦИЯТА или ЩЕТИТЕ ОТ НЕЗНАНИЕТО

Интоксикацията е постепенно отравяне на организма, нанасящо фатални щети върху тялото, ума и психиката.

Когато се стремим да възстановим здравословният си баланс, сме склонни да прибягваме до най-различни методи, които освен това решаваме да прилагаме едновременно, с идеята, че колкото повече, толкова по-сигурно и бързо ще постигнем желания резултат. Така например, докато сме на лечение, решаваме да го подпомогнем” с чудодейни билки и добавки, без да си правим труда да се запознаем с листовката и действието на субстанциите, които приемаме. Друг път решаваме да правим детоксикация”и пропускаме факта, че пречистващите режими, гладуване, диети и методите за стапяне на мазнините” изхвърлят в кръвта огромно количество токсини. Повечето токсини, включително и метаболитите на: токсичната жлъчка, лекарствата, стероидните хормони (вкл. полови и емоционални) се елиминират от един детоксикационен ензим (CYP3A4), произвеждан от черния дроб. Повечето лекарства използват този ензим, за да окажат предназначеното си физиологично въздействие. Също така, някои билки, подправки и плодове оказват блокиращо или активиращо въздействие върху рецепторите за същия този ензим оставяйки отровите да циркулират продължително време в кръвта и да се адсорбират в мастните тъкани, дебелото черво, лимфата и черния дроб.  Широкоизползвани медикаменти, подправки, витамини, добавки и безобидни билки могат да ни изиграят лоша шега, когато ги прилагаме неинформирано и в неподходящи комбинации с лечение или диети: черен пипер, грейпфрут, хл. сода, валериан, жълт кантарион, бял трън, коприва, гинко билоба, кафе, сол, статини, калциеви блокери, хапчета за високи: кръвно налягане, кръвна захар, пикочна киселина, мастни витамини: А, Е, Д и др. Несъобразеното лекарствено взаимодействие се определя, нерядко и субективно, за лекарска грешка. Свикнали сме автоматично да приемаме и да ползваме безотговорно даденостите, без да се стараем да опознаем същността им. Така, позволяваме на невежеството да  подхранва тъмната страна на живота ни и отключваме деструктивната енергия в телата си. (стр.29,34,62,111,190,193)

Показатели за нарушена детоксикация и замърсяване на организма (токсемия)

КРЪВНИ ПОКАЗАТЕЛИ ЗА ТОКСЕМИЯ:

·         висок холестерол - над 5,2 mmol/L - показател за нарушена липидна обмяна (стр.12,43,111,169)

·         висока пикочна киселина - над 430 µmol/L - показател за токсична /киселинообразуваща  диета, нарушени ежедневен режим и/или бъбречна дейност, (стр.47-48,53,62,64,74,95-99,127,143,165,169)

·         повишен билирубин -  над 21 µmol/L - показател за повишена токсичност в
черния дроб, вследствие на запушени жлъчни пътища (холестаза),  токсична жлъчка, (стр.111)

·         урея - над 8,2 mmol/L - показател за разпад на протеините (мускулни тъкани); (стр.34,53,61,73)

·         повишен креатинин - към и над 120 µmol/L- показател за затруднена способност на  бъбреците да филтрират (пречистват) кръвта от отпадните протеини, (стр.73,77,95,127)

·         повишени чернодробни ензими: алкална фосфатаза, ASAT, ALAT, GGT - показатели за хепатотоксичност, често вследствие на повишен прием и/или задържане на натрий и бикарбонати, нарушени жлъчна и чернодробна защита, (стр.35,74,79,104-106,109,127,129,131,169)

·         други кръвни показатели за повишена токсичност в организма и понижена имунна защита: триглицериди, С-реактивен протеин, лактат-дехидрогеназа, кортизол, албумин, желязо, натрий, хлориди, лимфоцити, левкоцити, неутрофили и др.(стр.33,51,63,78,92,111,112,136,190)

Когато организмът ни е атакуван от толкова много токсични източници, и ако ние не обръщаме внимание на този процес на замърсяване, естествената му способност да се самопречиства започва да се забавя. (стр.55) С по-нататъшната цикличност на токсемията, възникват заболяванията. Токсемията е свързана преди всичко с отключване на деструктивната енергия, имаща различни характерни прояви през различните сезонни месеци. (стр.21,57-58,94) 


АлхимиЯ на Здравето           [ Част І: Глава 8: Детоксикацията и Токсемията ]                        54



Tаблица 11:    ДВАНАДЕСЕТТЕ  12-ТЕ КРЪГА НА ТОКСЕМИЯТА

1

Естествените антиоксидантни в организма започват да се изчерпват. (стр.60,62,63)

2

Черният дроб произвежда все по-голямо количество детоксикационни ензими, за сметка на производството на хранителни вещества и кръв. (стр.25,52,54,64-65,73,131)

3

Червата все по-трудно усвояват хранителните вещества и все по-трудно отделят "чистото от нечистото". (стр.46,82,115)

4

Появява се почти непрекъснато чувство на глад, поради недостатъчно снабдяване на клетките с кислород и енергия, а допълнителното хапване внася допълнително ненужна храна и токсични метаболити за преработка. (стр.29,34,45,159,163)

5

Отделителната система все по-трудно изхвърля отпадните вещества, поради забавените метаболизъм, кръвообращение и клетъчна обмяна. (стр.52,88,102,144)

6

Лимфата започва да застоява, поради натовареността на далака преди всичко да пречиства и снабдява белите дробове и сърцето с чиста кръв. (стр.54,84,89,121)

7

Бъбреците започват да полагат повече усилия по поддържането на нормалната киселинност, хидро-минералния баланс и кръвното налягане в организма, за сметка на изхвърлянето на пикочната киселина, която започва да повишава концентрацията си в кръвта, а от там и около ставите. (стр.74,79,95,127)

8

В артериите започват да се отлагат атеросклеротични плаки, поради завишената циркулация на холестерол в кръвта, предизвикана от запушените жлъчни пътища. Холестеролът е предразположен към липидна пероксидация – образуване на реактивни пероксиди (окислени мазнини), които бързо потенциират оксидативните процеси в кръвоносните съдове. (стр.12,34,45,61,111)

9

В областта на талията започват да се трупат излишни мазнини, поради затруднената обмяна на липиди и глюкоза в черния дроб. (стр.29,35,39,43,89,104,169)

10

В адипоцитната (мастна) тъкан се отлагат все повече мъртви мастни клетки, които привличат все повече макрофаги, които пък от своя страна изчерпват естествените антиоксиданти и кислорода, и започват да се разрастват. (стр.52,54,83,162)

11

Състоянието на кожата започва да се влошава. Появяват се: (стр.12,27,33,79,81)

·         възпаления, пъпки, липоми - поради нарушената липидна обмяна;

·         засушаване и бръчки- поради затруднената метаболитна функция на черния дроб, липсата на антиоксиданти, недостатъчното захранване на клетките с кислород и от там дехидратацията;

·         загуба на еластичност и стрии – предизвикани от завишените нива на кортизол в  условията на генотоксичен стрес, който предизвиква разпад на колагеновите влакна.

12

Целулитните клетки и другите засегнати мастни тъкани (в областта на корема, черния дроб, белите дробове, сърцето, в крайниците) започват да изработват фиброзна тъкан, задържаща токсичните течности, за да предпазва от замърсяването живото-поддържащите органи и кръвта. (стр.49,76,95,112,115,127,135,149)

Ако се намираме или някога сме попадали в някое от тези състояния и се постараем внимателно да проследим събитията, които са ни довели до тези резултати, ще открием, че каквито и да са обстоятелствата на възникването им, единственият виновник, който ни е причинил това, е нашата мрачна мисъл. Т.е. замърсяването възниква преди всичко в нашето ментално проявление, водещо след себе си и физическите, духовни и душевни терзания и токсемия. Физическото неразположение, придружено от мрачни мисли, бързо замърсяват и замъгляват психиката ни, правейки ни слепи и неспособни да осъзнаваме адекватно събитията в и около себе си. Вместо да овладяваме, коригираме и подреждаме своевременно емоциите и мислите си, а с тях и физическото и психическо състояние, ние сме склонни неосъзнато да привличаме допълнителни беди с необмислени реакции, действия, решения или бездействия. (стр.11,15,27,32,47,51,54,99,102,144,137,177,191) Така, естественият процес на детоксикация попада в омагъосан кръг от токсемични верижни реакции.  Продължителните състояния на токсемия могат да заключат организма в т. нарметаболитен синдром (стр.17,31,35,36,40), или да предизвикат хронични възпаления, водещи до изтощаване на имунните сили и развитие на различни заболявания от типа на: затлъстяване, диабет, нервно-дегенеративни и психични разстройства, стареене, хормонален дисбаланс, високо кръвно налягане, разширени вени, сърдечно-съдови и чернодробни нарушения, отслабен имунитет, ревматични и ставни болки, туморни образувания и други. (стр.190)

АлхимиЯ на Здравето           [ Част І: Глава 8: Детоксикацията и Токсемията ]                        55

 


Няма коментари:

Публикуване на коментар

АЛХИМИЯ НА ЗДРАВЕТО

А лхими Я на А поге Я ИзкуствотО да Бъдеш Себе си!   посланието от корицата  Книгата, която Ви предстои да разлистите , се появи...

най-четени