Книгата АЛХИМИЯ НА ЗДРАВЕТО

ни се дава като система за контрол и превенция на над 100 заболявания, за цялостно възобновяване на тялото и ума и развитие на ценните умения на Седемте сили на живота. С най-добри пожелания за много здраве, приятни преживявания и вълнуващи моменти на откровение с Алхимията на Здравето и Живота!

Мисия и посвещение на тази книга

Здравето е естественото сътояние на хармония между ума, волята и сърцето на човека. „Доброто е условие за здравето. Без добро човек не може да бъде здрав.” , Петър Дънов. "АЛХИМИЯ НА ЗДРАВЕТО" е посветена на активните личности, стремящи се към благополучието и успеха. За креативните хора, търсещи да открият своите скрити таланти. За лекарите и техните пациенти, търсещи пътя към изцелението. За хората, стремящи се да постигнат здравословния баланс.

неделя, 17 април 2022 г.

Част І Глава 12: Имунната система и силата на Волята

Стр.80-84

АлхимиЯ на АпогеЯ   [ Част І: Качество на Живот ]

силен имунитет за пълноценен живот

Имунитетът представлява: (стр.13-14,18,32-36,44,91,92,153,161,175) 

  • степента на защита, която Умът и имунната система ни осигуряват срещу външни бактериални, вирусни и психични атаки, и изкушения,
  • устойчивостта на организма на климатични, екологични, стресови, психологични и болестотворни въздействия, в зависимост от
  • способността на нашата воля да мобилизира „пазителите на нашата имунна система”. От способността ни да концентрираме волята си, зависят магнетизма и имунитетта, поддържащи пълноценното ни здраве.

Когато Умът се демагнетизира, тялото става податливо на болести.

Силата на нашата Воля се измерва от способността ни да поддържаме ведро настроение, чиста и светла мисъл, благодарение на които да решаваме, устояваме и преодоляваме житейските трудности, да не се подаваме на изкушения, да се отказваме от нещата, от които не се нуждаем.

 

 АлхимиЯ на Здравето           [ Част І: Глава 12: Имунната система ]                      80

 

Таблица 20: Кои са пазителите на нашата имунна система?

 



Антиген-протектори в кожата


Антитела в кръвта

Кожата е най-големият орган в нашето тяло и е първата имунна бариера срещу микробите и бактериите.

 

Основни имунни защитници против патогените в кожата са дендритните клетки, изпълняващи функцията на антиген-протектори. Те улавят, придвижват и представят патогените на Т-клетките за унищожаването им в лимфната система

 

Кожата се грижи основно за здравословния баланс в тялото: предпазва от студа и жегата, от свободните радикали и патогени, поддържа имунната система и процеса на естествена детоксикация.

 

Най-малкото вътрешно неразположение в организма се отразява на кожата.

Знаците на умора, замърсяване, интоксикация и стареене се появяват първо върху кожата.

 

Здравето на кожата се поддържа от енергиите, протичащи в меридианите на белите дробове и дебелото черво, т.е. е пряко зависимо от вноса на кислород и  изхвърлянето на отпадни вещества и газове.

 

Кожата страда, когато възниква дисбаланс в енергията на бъбреците, управляващи водата, и на черния дроб (стр.52,76, 95,104) , управляващ детоксикацията и хормоналния баланс – предпоставки за омазняване и акне, дехидратация, раздразнена или лющеща се кожа.

Антителата в кръвта представляват Y-образни протеини -имуноглобулини,

които индентифицират и унищожават бактериите и вирусите, разпознавайки техните специфични антигени.

 

Антителата се секретират от плазмените В-клетки, които имат специфична памет за всеки един паразит, микроб, вирус, алерген, патоген, попаднал в стомашно-чревния тракт, дихателните и урогениталните пътища.

 

Антителата стимулират мастните клетки и базофилите да секретират специфични антимикробни фактори и хистамин, съответно при микробни и алергични реакции. Антителата също така представят патогените на фагоцитите за унищожение. 

 

Производството на антителата зависи главно от типа на есенциалната жизнена енергия, с която е зареден организма - или от т. нар. хуморална имунна система(стр.13,88,112,128)

 

Хуморалната имунна система се определя от качеството и спецификата на телесните течности според темперамента и силата на емоционалността. (стр.32-36,76,121-123,148)

 

Способността на имунната система да запаметява специфични антигени и да изработва специфични антитела, в отговор на външните вирусни, бактериални, микробни, токсични и алергични атаки, (стр.86) е показател за степента и  качеството на имунитета.



 АлхимиЯ на Здравето           [ Част І: Глава 12: Имунната система ]                      81

 


Антиоксиданти и витамини


Чревна флора

Витамините са основните хранителни вещества за имунните клетки.  Витамините подпомагат нормалната клетъчна функция и осигуряват основната анти-оксидантна защита на имунните клетки: (стр.62,65-66)

·         Витамин С  присъства в големи количества в имунните клетки, играейки ролята на анти- и
про-оксидант срещу патогените. 

·         Витамин Д,  освен, че е отговорен за метаболизма на калция , фосфора и костната система,  е необходим за активацията на основната имунна защита на лимфоцитите при постъпване на патогени в организма. (стр.63,95,106,110-111)

·         Витамини А и Е играят важна роля в генната експресия на имунните клетки. (стр.62,63,168)

·         Витамин В12  e необходим за добрия баланс и имунитет в стомашно-чревната флора. (стр.63,137,139-144)

 

Тези витамини, в зависимост от диетата, могат да се складират за период от 1-4 месеца до 1-4 години в черния дроб, който е и основният доставчик на енергия, хранителни вещества и необходими функционални протеини за синтеза на имунни клетки. (стр.43,92,169)  

 

Черният дроб, също така, произвежда и детоксикационни ензими, предпазващи имунната система и организма от токсично увреждане. (стр.52,54,62,104,110-111)

Чревната флора представлява микро-лабораторията на храносмилателната

система. Чревната микробиота

изпълнява основните функции по обработване на хранителните вещества: ферментират диетичните фибри до късо-верижни мастни киселини, като оцетна и маслена киселина; синтезират витамин В и витамин К; спомагат за усвояването на витамин Д; метаболизират жлъчните киселини, стеролите, ксенобиотиците. Повечето от веществата, произвеждани от чревната флора, функционират в организма като хормони. (стр. 63,115,128,158)

Освен това чревната флора участва в производството на антитела и играе ролята на защитна бариера срещу патогени, постъпили в организма от храната. Ето защо, чревната флора се явява основен поддръжник на ендокринната и имунната системи, но също и на нервната система. Чревната микрофлора се състои основно от три ентеротипа- общности, които се развиват в зависимост от диетата ни.  Например, популацията на Prevotella е свързана с въглехидрати и прости захари, а тази на Bacteroides - с протеини, аминокиселини, и  мазнини.

 

Промяната на диетата води до съответна промяна на броя на бактериалните видове. Баланса между бактериите в чревната флора, зависи от балансираното хранене(стр.163,166,168)

 

 

 АлхимиЯ на Здравето           [ Част І: Глава 12: Имунната система ]                      82


 Хормоните

 Фагоцити

Хормоните действат като имунни модулатори, оказвайки влияние върху чувствителността на имунната система

 

Например, женските хормони - естроген и прогестерон, оказват стимулиращо въздействие върху имунната система.

 

Мъжкият хормон – тестостерон, има противоположно, имунопотискащо действие.

 

Други хормони, които регулират  имунната система са:  

·         пролактин (отговорен за синтеза на майчиното мляко, регулиращ също половите и емоционални хормони), 

·         растежен хормон  (анаболен хормон произвеждан от хипофизата по време на растежа, или при стрес за повишаване на глюкозата и свободните мастни киселини в кръвта), 

·         калцитриол (синтезиран от витамин Д в бъбреците, при секретиране на специфичен ген от имунните Т-клетки).

 

Повечето от хормоните въздействащи върху имунната система са стероидни и се синтезират от холестерола в надбъбречната жлеза, чиято функция е пряко зависима от бъбреците, щитовидната жлеза и емоционалния баланс. (стр.32,39,90,95)

Фагоцитите  (моноцити) са клетките "чистачи" на организма, (стр.52) които циркулират в кръвта и тъканите, търсейки и поглъщайки увредените клетки - болни и мъртви клетки.

Моноцитите са главните помощници на далака (стр.121) - основният орган в лимфната система, изпълняващ функцията на филтър, пречистващ кръвта от старите клетки, патогените и токсините, адсорбирани в лимфата. 

 

Моноцитите изпълняват различни имунни функции

·         фагоцитоза (поглъщане на мъртви клетки и патогени); 

·         представят антигените на лимфните клетки; 

·         произвеждат цитокини  - сигнални молекули, активиращи възпаленията;

·         когато узреят и се разрастнат, те се превръщат във фагоцити и макрофаги. (стр.55,162)

 

Фагоцитите са разположени в почти всички специфични тъкани и органи, където се разрастват и се превръщат в макрофаги, изпълняващи важни имуностимулиращи, противовъзпа-лителни, детоксикационни и регенеративни функции. (стр.52,92) Макрофагите могат да предизвикат възпаление, чрез сигнални молекули, но могат и да го потиснат.

 

Голяма част от моноцитите се съхраняват в далака, от където са готови да се отзоват при необходимост от възстановяване на увредени тъкани. Макрофагите участват в мускулната регенерация, зарастването на рани,  ангиогенезата - “раждането” на кръвоносни съдове.  

 

 АлхимиЯ на Здравето           [ Част І: Глава 12: Имунната система ]                      83



Лимфната система

Левкоцитите

Лимфната системазаедно със стомашно-чревния тракт, е втората имунна бариера на нашия организъм. (стр.121, 128)

 

Основната роля на лимфата,

освен да транспортира хранителни вещества и течности,  е да абсорбира, унищожава и изхвърля патогените с помощта на лимфоцитите

 

Лимфоцитите се активират при наличието на патогени в организма. Те са цитотоксични и функцията им е директно да елиминират вредните причинители:

 

·         Т-клетките (тимусните клетки) се заемат с унищожаването на антигените и заразените клетки.

·         В-клетките (от костния мозък) отговарят за изработването на антитела, разпознаващи патогените. 

 

Цитотоксичните клетки-убийци секретират токсини, които унищожават, вирусите, бактериите и туморните клетки. 

 

Лимфоцитите и левкоцитите  са т.нар. бели кръвни телца, които се произвеждат от специфични стволови клетки в костния мозък и циркулират в кръвния и лимфния поток. (стр.92,121)

Левкоцитите (неутрофили, еозинофили, базофили) са имунните клетки, изпълняващи ролята на "бърза помощ"  при възникване на възпаление.

 

Функцията им е да унищожават бактерии, гъбички, паразити, микроби и алергени, предизвикали възпалението.

 

Левкоцитите реагират на възпаленията, предизвикани от сигнални молекули –ейкозаноиди и цитокини.

Такива молекули се секретират при окислението на мастните киселини в клетките (напр. простагландини, изопростани и др.), когато са засегнати от патогени и токсини, но и при реактивното действие на свободните радикали. (стр.60)

 

Костният мозък  представлява меката тъкан във вътрешността на костите, която произвежда всекидневно над 500 млн. червени и бели кръвни клетки.

Костния мозък съдържа стволови клетки, които освен основните кръвни клетки (еритроцити, левкоцити и тромбоцити), произвеждат почти всички важни структурни клетки за изграждането на кости, хрущяли,  мускули и мастни тъкани.

Костният мозък е важна част от имунната система.

Правилната му функция е пряко зависима от бъбреците и черния дроб, а също и от минералния, (стр.51) оксислително-редукционния статус и алкално-киселинния баланс. (стр.21,61,76,95,104,110)

 

 АлхимиЯ на Здравето           [ Част І: Глава 12: Имунната система ]                      84


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

АЛХИМИЯ НА ЗДРАВЕТО

А лхими Я на А поге Я ИзкуствотО да Бъдеш Себе си!   посланието от корицата  Книгата, която Ви предстои да разлистите , се появи...

най-четени