Книгата АЛХИМИЯ НА ЗДРАВЕТО

ни се дава като система за контрол и превенция на над 100 заболявания, за цялостно възобновяване на тялото и ума и развитие на ценните умения на Седемте сили на живота. С най-добри пожелания за много здраве, приятни преживявания и вълнуващи моменти на откровение с Алхимията на Здравето и Живота!

Мисия и посвещение на тази книга

Здравето е естественото сътояние на хармония между ума, волята и сърцето на човека. „Доброто е условие за здравето. Без добро човек не може да бъде здрав.” , Петър Дънов. "АЛХИМИЯ НА ЗДРАВЕТО" е посветена на активните личности, стремящи се към благополучието и успеха. За креативните хора, търсещи да открият своите скрити таланти. За лекарите и техните пациенти, търсещи пътя към изцелението. За хората, стремящи се да постигнат здравословния баланс.

неделя, 17 април 2022 г.

11:1. Как да разпознаваме състоянията на алкалоза и ацидоза?

 Стр.76-79


АлхимиЯ на АпогеЯ   [ Част І: Качество на Живот ]

КАК ДА РАЗПОЗНАВАМЕ СЪСТОЯНИЯТА НА АЛКАЛОЗА И АЦИДОЗА?

МОЖЕМ ЛИ ДА ОВЛАДЯВАМЕ НЕБЛАГОПРИЯТНИТЕ ЕФЕКТИ ОТ ХРОНИЧНАТА ПРОЯВА НА АЛКАЛОЗА И АЦИДОЗА? (стр.79,128)

Таблица 19: АЛКАЛНО-КИСЕЛИНЕН БАЛАНС В ОРГАНИЗМА: АЛКАЛИЗИРАЩИТЕ ПРОЦЕСИ БАЛАНСИРАТ И СЕ БАЛАНСИРАТ ОТ КИСЕЛИНООБРАЗУВАЩИТЕ РЕАКЦИИ И ОБРАТНО

АЛКАЛИЗИРАЩИ ПРОЦЕСИ

КИСЕЛИНООБРАЗУВАЩИ ПРОЦЕСИ

РЕСПИРАТОРНА АЛКАЛОЗА

МЕТАБОЛИТНА АЦИДОЗА

Високите надморски височини
(над
1500 м), поради ниското
налягане на кислород в атмосферата, предизвикват учестено дишане,
без достатъчно изхвърляне на въгл
еродния двуокис, което
генерира високи нива на бикарбонати в организма, 
но и свободни водородни йони,
които подкиселяват кръвта.

Организмът ни регулира това неприятно състояние за 3-4 дни, чрез стимулираното производство на хемоглобин, за по-добра доставка на кислород и извърляне на CO2.

При дихателната алкалоза разграждането на водата и въглеродния диоксид в кръвта и тъканите за понижаване на стойността на рН създава свободни кислородни радикали.

Активира се процес на метаболитна ацидоза, който е регулиран от: (стр.51,63)

·         клетките всмукват фосфатите,  нужни за клетъчната енергия, 

·         екскреция на  калция за намаляване на високата алкалност, хипокалцемия,

·         задържане на магнезия в клетките, за поддържане на обмяната, 

·         забавяне на бъбречната функция да изхвърля киселините.

 ТЪКАННА АЛКАЛОЗА

ТЪКАННА АЦИДОЗА / 
РЕСПИРАТОРНА АЦИДОЗА

Дехидратацията, предизвиква недостатъчно слюнкоотделяне и пресъхвате в устата, повишава

рН на устната кухина над 7,

което стимулира развитието на бактерии в зъбната плака.

(стр.125,126,128)

Бактериите в устната кухина, 
особено в присъствието на прости захари, произвеждат млечна киселина, която се неутрализира с алкализиращия процес на деминерализация на зъбния емайл (кариес). 

Този процес може своевременно и естествено да се регулира, чрез дълбоко вдишване и задържане на въздуха,

до образуване на слюнка. (стр.74,186)

Състоянията на Алкалоза и Ацидоза, са своеобразни „портали”, през които Деструктивната енергия се завихря и навлиза в организма ни. (стр. 57-59)

Такива състояния повишават реактивността на телесните течности, нарушават междуклетъчния енергиен обмен, нормалното храносмилане в стомашно-чревния тракт, енергийният синтез и клетъчното захранване, поддържат чувството на глад и раздразнителност. (стр. 34,45,79,112,121,125,130,159,163)



 АлхимиЯ на Здравето           [ Част І: Глава 11: рН Баланс ]                      76




РЕСПИРАТОРНА АЦИДОЗА /МЕТАБОЛИТНА АЛКАЛОЗА

МЕТАБОЛИТНА АЦИДОЗА /РЕСПИРАТОРНА АЛКАЛОЗА

При заседнал начин на живот, в организма се генерират бикарбонати, поради недостатъчния внос на кислород и недостатъчното количество изхвърлен въглероден двуокис, чрез дихателната система. 

При недостатъчно прием на вода, част от тези бикарбонати неутрализират киселините в кръвта.  За да не се повиши алкалността на кръвта и за да се нормализира хидро-минералния баланс, фосфатите се всмукват в клетките и синтезират енергия и вода. (стр.45,51,129)

 

Излишните бикарбонати се свързват с калция и уратите от пикочната киселина.

Образуваните съединения  се отлагат в артериите, около ставите, и меките тъкани, и дори в бъбреците и жлъчката, под формата на  кристали, камъни и шипове, а впоследствие предизвикват функционални нарушения в опорно-двигателния апарат и повишена киселинност в стомаха.

(стр.56-59,78,79,108,112,129,131,152)

Прекомерния прием на месо генерира силни киселини, които частично се неутрализират от дихателната верига и изискват време за да бъдат изцяло неутрализирани чрез бъбречната екскреция на урея и креатинин.

(стр.168-169)   Системното задържане на фосфатите, уреята и креатинина, поради токсемия и дехидратация, и съпътстващите ги: задържане на урина, образуване на бъбречни камъни, предизвикани от неестествените алкализиращи процеси, може да наруши бъбречната функция да неутрализира киселините. (стр.54,57-58,150,190)  Това от своя страна може да доведе до хронично повишаване на киселинността на кръвта, особено при систематичен прием на прости захари и фруктоза, чийто метаболизъм консумира огромни количества клетъчна енергия (АТФ), като по този начин изчерпва фосфора в кръвта. Реакцията, която неутрализира този процес, за да поддържа жизнено-важния рН на кръвта, ще доведе до допълнително отлагане на уратни кристали около сухожилията и ставите, но и до задълбочаване на метаболитния синдром.  (стр..42,47-48,62-63)

Основните болестотворни причинители не се крият конкретно в нарушения метаболизъм или алкално-киселинния дисбаланс. В тази глава разглеждаме основните прояви на алкалозата и ацидозата, а в следващата глава ще разгледаме по подробно техните механизми на въздействие върху енергийния баланс и имунната защита. (стр.127,128-130)

Системното повтаряне на психологични и диетични грешки (стр.33,112,128,143,149,165,190), но и преднамерените опити да се неутрализират неразположенията и неприятните симптоми на леката ацидоза или леката алкалоза, с помощта на антациди и медикаменти, неминуемо тласкат организма в  противоположното състояние. (стр.35,54,57-59,86-87,192)

Ето защо е необходимо, да хармонизираме ритъма на нашето тяло (стр.13,21,25,94,130,166,169,170) и да избягваме крайностите, които независимо, че взаимно и своевременно успяват да се неутрализират, опъват струните” на нашия организъм и изчерпват ценната ни Жизнена енергия. (стр.20,29-31,35,61)


 АлхимиЯ на Здравето           [ Част І: Глава 11: рН Баланс ]                      77




 МЕТАБОЛИТНА АЛКАЛОЗА/
РЕСПИРАТОРНА АЛКАЛОЗА

 РЕСПИРАТОРНА АЦИДОЗА /МЕТАБОЛИТНА АЦИДОЗА

Въглехидратите, постъпващи с храната са основен източник на енергия и алкализиращи бикарбонати, но могат да бъдат и източник за складиране на мазнини (при прекомерен прием) и синтезиране на излишни киселини (при липса на кислород и забавен метаболизъм). (стр.43,45,169)

Полизахаридите, като нишесте и пектин, доставят жизнено-необходими вещества за полезните ни лактобацили в чревната флора и поддържат нормалното неутрално рН в дебелото черво(стр.71,139)

Приемът на алкализиращи агенти, като сода бикарбонат, за понижаване  на киселинноста в стомаха, в условията на метаболитна ацидоза и при особено високи нива на млечна киселина, оказва значително негативен ефект, увеличавайки генерирането на свободни (стр.60,65) кислородни радикали, липидната пероксидация на холестерола в кръвта, производството на лактати в тъканите и генерирането на свободни водородни йони, които допълнително намаляват рН в кръвта. Лактатите се образуват при метаболизма на въглехидратите, и са прекурсори за синтез на млечна киселина в алкални условия бедни на кислород(стр.162)

Учестеното дишане, предизвикващо респираторна алкалоза, стимулира изхвърлянето на пикочната киселина чрез урината. В условията  (страх, скръб)

на метаболитна ацидоза, този процес може да стимулира образуването на уратни кристали, които имат свойството да се натрупват в меките тъкани, около ставите, образувайки шипове. (стр.12,21,27,33,63,58,150)

Прекомерният прием на въглехидрати и особено прости захари –монозахариди, създават условия за ферментация в дебелото черво, развитие на патогенни бацили в чревната флора, предизвиквайки анаеробен синтез на млечна киселина и отлагането й в лимфата и в мускулните тъкани. (стр.29,34,45,61,82,143,165)

Ако такива въглехидрати системно се приемат с храната, без да се изразходва внесената с тях енергия, и този процес бъде съпроводен от: хроничен стрес, шок, затруднено дишане, недостиг на кислород, недостатъчно прием на вода, тежки и изтощителни тренировки, наличие на чернодробно или бъбречно заболяване, анемия, прием на медикаменти (като метформин, кортикостероиди), може да настъпи състояние на млечна ацидоза – хронично повишени нива на млечна киселина в кръвта. (стр.46-48,54,158-159,162)

 

Ензимът синтезиращ лактати, прекратява процеса, генериращ високи нива на млечна киселина,  само при много ниски нива на рН. Това означава, че опитите за повишаване на рН в условията на млечна ацидоза, особено със сода бикарбонат,  могат да усложнят и удължат физическото неразположение, при това, със сериозен риск за здравето и живота. (стр.61,54)

При такива състояния естествената реакция на организма е повишаване и задържане на пикочната киселина в кръвта, която постепенно неутрализира силните киселини и подпомага преноса на кислород в тъканите до постепенното прекъсване на синтеза на млечна киселина и балансиране на рН в кръвта.
(стр.54,64-65,127)

 

 АлхимиЯ на Здравето           [ Част І: Глава 11: рН Баланс ]                  78-79

НЕБЛАГОПРИЯТНИ ПОСЛЕДСТВИЯ ОТ ХРОНИЧНАТА АЛКАЛОЗА

НЕБЛАГОПРИЯТНИ ПОСЛЕДСТВИЯ ОТ ХРОНИЧНАТА АЦИДОЗА

Повишеното фосфатно съдържание в кръвта поради (стр.51,54,74,129) :

·         системно високите количества на приеманите бикарбонати,

·         приема на калций за превенция на остеопороза,

·         недостатъчно прием на магнезий и вода, 

·         ускорено дишане, поради недостиг на кислород и недостатъчно изхвърляне на въглеродния двуокис през дихателната верига,

·         редовен прием на диуретици,

 

намалява калция в кръвта,
повишава кръвното налягане и може да предизвика: 

·         стомашно-чревни разстройства при хранене, поради 
променения рН баланс.

·         генериране на свободни радикали и токсини в тъканите (пероксиди, малондиалдехид).

·         развитие на атеросклероза и  сърдечно-съдови заболявания;

·         увреждане на бъбречната функция да изхвърля киселините (бъбречни камъни);

·         нарушение на чернодробната функция да разгражда мазнините, (жлъчни камъни);

·         развитие на артрити (остеопороза, подагра);

·         дегенеративни процеси в епидермиса: 

·         бръчки, поради дехидратация,  

·         целулит, поради фосфатното "капсулиране" на мастните клетки и задържането на отпадни течности и пероксиди в тях.

 

Всекидневният и прекомерен прием на храна, генерираща високи количества киселини (без достатъчен внос на пресни зеленчуци), такава като:  

·         прости захари, подсладени и газирани напитки, алкохол,

·         месо, деликатеси, пастет, яйца,

·         прясно мляко, кашкавал и други мазни сирена,

·         сладки плодове, фруктоза, тестени;

в условията на заседнал или изтощителен начин на живот, може да предизвика хронична ацидоза, водеща до: (стр.55,57-58,127,160,169)

·         затруднение на черния дроб да усвоява въглехидратите и мазнините, и от там натрупването им в кръвта като холестерол и триглицериди; 

·         инсулинова резистентност,  поради високите нива на постъпващите захари и недостиг на глюкоза, поради чернодробна слабост и увредени инсулинови рецептори;

·         лимфен застой, поради образуване на слуз от млечната киселина;

·         наднормено тегло,  поради постоянно чувство на глад и складиране на мазнини от неусвоените захари;

·         диабет, поради нарушени
инсулинови рецептори и изчерпване на инсулина, който разгражда захарите за синтез на глюкоза;

·         отслабване на имунната система, поради повишаване на кортизола и киселинността, чести възпалителни процеси, особено на дихателните пътища;

·         възпалителни и деструктивни процеси в епидермиса (акне, стрии, разпад на колагеновите влакна и еластина). 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

АЛХИМИЯ НА ЗДРАВЕТО

А лхими Я на А поге Я ИзкуствотО да Бъдеш Себе си!   посланието от корицата  Книгата, която Ви предстои да разлистите , се появи...

най-четени