Книгата АЛХИМИЯ НА ЗДРАВЕТО

ни се дава като система за контрол и превенция на над 100 заболявания, за цялостно възобновяване на тялото и ума и развитие на ценните умения на Седемте сили на живота. С най-добри пожелания за много здраве, приятни преживявания и вълнуващи моменти на откровение с Алхимията на Здравето и Живота!

Мисия и посвещение на тази книга

Здравето е естественото сътояние на хармония между ума, волята и сърцето на човека. „Доброто е условие за здравето. Без добро човек не може да бъде здрав.” , Петър Дънов. "АЛХИМИЯ НА ЗДРАВЕТО" е посветена на активните личности, стремящи се към благополучието и успеха. За креативните хора, търсещи да открият своите скрити таланти. За лекарите и техните пациенти, търсещи пътя към изцелението. За хората, стремящи се да постигнат здравословния баланс.

вторник, 22 март 2022 г.

Част ІІ Глава 9: Дебелото черво - пазителят на Горното и долното царства

АСТРОЛОГИЧНИЯТ ПАЗИТЕЛ НА СЪЗНАНИЕТО
И ЗАЩИТНАТА СИЛА НА СВЕТЛИНАТА

В по-голямата част от живота си живеем неблагодарно и безотговорно към съществата, които неуморно се грижат за нашето благополучие. (стр.48) Колкото и да сме склонни да  обвиняваме света или другите за нашите провали или неуспехи, рано или късно, след когато се изправим пред някой неразрешим житейски или здравословен проблем, започваме да си даваме сметка, че сме били крайно  егоистични и несправедливи. Нашият организъм е изграден от милиони клетки и микроорганизми, изпълнени с Разум, любов и всеотдайност към своята житейска мисия – да осигуряват нашето здравословно съществуване на Земята. (стр.15)  Ако ние сме пренебрегнали сигналните системи на Жлъчката (стр.108)  и на Стомаха (стр.125), то Този Разум ще ни изпрати последно предупреждение чрез Дебелото черво!  Ако си позволим да омаловажим и това съобщение, тогава една отрова засяда в Белите ни дробове (стр.135) и постепенно ни задушава, отнемайки ни Даровете на Живота. (стр.19).

 

Детоксикацията на организма е пряко зависима от черния дроб и жлъчката, които елиминират и обезвреждат токсичните вещества, но и от тяхната екскреция. Замърсяването (токсемията) в организма е тясно свързано с нарушената отделителна функция. (стр.41,53,54,59,66,109,128)  Един от важните процеси на елиминиране на токсичните метаболити и патогени протича в дебелото черво, където също така се извършват и последната фаза на храносмилателния процес, абсорбирането на полезните вещества и екскрецията на отровните и отпадните. Правилната функция на дебелото черво е важна предпоставка за добрата хигиена и детоксикацията на целия организъм. Ето защо, всекидневното изпразване на дебелото черво, особено преди първото хранене сутрин, е гаранция за дълготрайно здраве и младост. Основните функции на дебелото черво са: приемане и рециклиране на чревното съдържимо, резорбиране на вода и електролити, складиране на фекални маси и екскретирането им. В дебелото черво ежедневно постъпват около 1200 мл химус (стомашна каша), а теглото на отделените изпражнения е около 200 г. Постъпилият химус се рециклира от дебелото черво за около 16 часа, през което време се отделя водата и се резорбират някои остатъчни хранителни вещества и електролити - натрий, калий, хлор, магнезий, бикарбонати, и др. (стр.51,63,73,79,127,132) Дебелото черво е в състояние да реабсорбира петкратно повече течности и електролити от необходимото. Нарушената резорбативна функция може да доведе до диария, а нарушената мобилна функция - до запек. (стр.96,130) Естествената чревната флора на дебелото черво е съставена от над 700 вида бактерии, които изпълняват жизненоважни функции за поддържането на правилния метаболизъм, имунитета и енергийния баланс в тялото.

ОСНОВНИ ФУНКЦИИ НА ЧРЕВНАТА ФЛОРА:

  • Абсорбира и ферментира несмилаемите вещества и въглехидрати: нишестета, фибри, олигозахариди, захари (лактоза, захарни алкохоли), стомашна слуз, протеини,  който процес произвежда полезни киселини за мускулите и черния дроб, и спомага за абсорбацията на витамин Д, калция, магнезия и желязото. (стр.51,78,82,95,105,106,111,136)
  • Предпазва дебелото черво от развитието на патогени, като регулира нормален pH 5,5 - 7, необходим също за добрата реабсорбираща способност на епителните клетки.
  • Метаболитни функции: поддържа клетъчната регенерация на чревния епител, метаболизира генотоксични вещества и алергени, неусвоени мазнини, и натриев хлорид (от готварска сол), произвежда важни витамини (В1212,К,Н),. (стр.62-63,132)
  • предотвратява чревните възпаления.

Нарушеният баланс в популацията на естествената чревна флора в дебелото черво води до унищожаване на полезни бактерии (дисбактериоза) и до развитието на щамове от патогенни за организма такива. В такива случаи могат да възникнат редица нежелани процеси и възпаления: запек, диария, подуване, газове, колити, улцерозни колити, синдром на дразнимото черво, а при хронична проява на възпаленията: болест на Корн, полипи, хемороиди, отслабен имунитет, анемии, тумори. (стр.82,128,160,190)

 Кои са факторите, които могат да нарушат естествения баланс в чревната флора и способността на дебелото черво да елиминира и изхвърля токсичните отпадъци: (стр.158,159)

·         липса на движение, заседнал начин на живот, диетични грешки, системно задържане на изхожданията - потенциират задържането на токсични вещества и газове в организма, нарушават метаболизма на жлъчни киселини, предразполагат към образуване и задържане на токсична жлъчка, подкиселяват рН в дебелото черво; (стр.47,109,111,127,143)

·         хронични метаболитни разстройства; редовен прием на: лаксативи, слабителни, диуретици – нарушават електролитния и витаминния баланс; антидепресанти, антихистамини (противоалергични лекарства), лекарства за високо кръвно – стимулират про-възпалителните ензими в дебелото черво; антибиотици - унищожават полезните бактерии за сметка на увеличаване на щамовете на Escherichia coli и други патогенни бактерии от групата на лактобацилите; (стр.49,54,57-58,78,79,125,128,144)

·         инфекциозни причинители на хронична бактериална дизентерия, радиационно лъчение; чувствителност към глутен и лактоза, които сами по себе си са причинени от дисбаланс на чревните ензими, имунни и хормонални разстройства. (стр.33,39,61,82,86)

 

Пазителят на Горното и Долното царство и Повелителите на въздуха

Дебелото черво е основният двигател на Ян енергията на Белите дробове. Освен това, Дебелото черво е управителят на нашата Ментална енергия, чийто меридиан започва от върха на левия показалец, преминава през външната страна на ръката до рамото, паралелно на ключицата, нагоре през гърлото, над горната устна  и завършва под дясната ноздра. Белите дробове са властелини на Любовта и Съзнателната  енергия, чийто меридиан започва под ключицата и се спуска надолу от вътрешната страна на лявата ръка, като завършва във външния ъгъл на основата на палеца. Двата меридиана имат централни разклонения, където се свързват чрез диафрагмата, стомаха и гърлото. (стр.24,28,93,94,135) Всекидневно в дебелото черво се извършват ензимни и ферментационни процеси, които протичат в анаеробна среда, отделят големи количества киселини и газове, и често се нуждаят от свеж кислород за освобождаването или усвояването им. Поради тази причина Дебелото черво е зависимо от функцията на Белите дробове.  Така, както Умът пази чист източника на хранещото го Съзнание, така и  възпалителните процеси в Дебелото черво преминават към Белите дробове и обратно.

Ако енергията на Белите дробове е в застой, (при заседнал начин на живот, тютюнопушене, скръб, повишен кортизол), това нарушава отделителната функция и повишава патогенната горещина. (стр.31,34,35,44,45,96,99,102,104,115) Системният застой и гниене в дебелото черво води до развитие на патогенни бактерии, замърсяване на хемоглобина и кръвта, повишена киселинност, възпаления. (стр.27,33-36,45,47,60,102,112,121,136)  

Пазителят на Съзнанието и елементите на Огъня и Земята

Застоят на Ян енергията в Дебелото черво може да потенциира застой на далачната енергия, с пряко отражение върху мисловната дейност и емоцииите. (стр.110,111,112,117,121,132,137,175)   Ако сме склонни да задържаме негативни мисли и гняв, или сме еуфорични, тези навици могат да генерират патогенна топлина в черния дроб или патогенен студ в стомашно-чревния тракт. (стр.31,33) Такива състояния са причина за забавяне на метаболитните и енергийните процеси, застой на неусвоена храна, отделяща вредни газове, високо кръвно налягане, нарушение на кръвообращението и циркулацията, недостатъчно и нередовно изхождане, запек.  Застоя в Дебелото черво генерира свободни водородни йони в стомашно-чревния тракт, нарушаващи естествената бикарбонатна защита и рН на стомашната лигавица - причина за гастрити, язви и извънреден глад. (стр.27,33,42,45,60,71,112,127-130,131,132,142,165)

Редовното доспиване до късно, например, възпрепятства функцията на Далака и Стомаха да отправят на време отпадните вещества надолу, което нарушава дефекацията и потенциира лимфния застой, подкиселяването на телесните течности и токсемията. Прекалената умисленост и загриженост предизвикват застой на далачната функция да изпраща хранителна енергия към Сърцето и мозъка. А гневът, раздразнителността и недоволството увреждат черния дроб, стимулирайки секрецията на емоционални хормони. Също така, честата проява на тези състояния, без конкретна причина, може да бъде сигнал за застой на енергията в тези органи, но най-вече за  нарушена „съзнателна функция” на Дебелото черво. (стр.25,33,47,57-58,111,112,122,133,181)

Дървото на Живота и Пазителят на Съзнанието

Вечерята след 20.00 часа, но и редовното късно лягане вечер след 23.00 часа увреждат черния дроб и жлъчката—едни от основните регулатори на метаболизма и циркадния ритъм. (стр.25,104,108) Един такъв режим потенциира застоя на жлъчка, която нарушава естествената чревна флора и рецепторите на витамини К и Д, предразполага към дисбактериоза, отслабване на имунната и костната системи, образуване на полипи и преканцерози на чревния епител. (стр.39,63,82,95,106,109,111,127,140) Появата на хемороиди е сигнал за нарушен метаболизъм на жлъчните киселини и задържане на токсична жлъчка в дебелото черво, където дразнят и увреждат чревната лигавица и дефекацията. Кървящите хемороиди изчерпват елемента на метала и провокират развитие на анемия. При нарушена отделителна и реабсорбционна функция, в условията на жлъчен застой, черният дроб е изложен на риск от токсично увреждане, сигнализиран от замрежения поглед. Очите ни са енергийните отвори на Черния дроб, но и прозорец към нашето Съзнание. (стр.25,54,59,62,92,106,108-112,127-128,143-144,165)

Пазителят на Горното и Долното царство и Изворите на Живота

Дебелото черво е основен доставчик на витамини за Черния дроб и за синтеза на кръвни телца и имунни клетки, но и регулатор на алкално-киселинния и елекролитния баланс. Способността на дебелото черво да реабсорбира минерали и микроелементи и да задържа течности, играе важна поддържаща роля за енергийната функция на Бъбреците и Пикочния мехур. (стр.51,95-99,102) 

Слабостта на бъбречната енергия да отделя и изхвърля киселините, се компенсира от дейността на дебелото черво, което задържа, в такива случаи, бикарбонати и алкализиращи минерали. Задържането на киселини и алкали дразни лигавицата на дебелото черво, стимулирайки бързото изхвърляне на отровните течности чрез разстройство. (стр.53,79,96,111,128,130)  Такъв статус е предпоставка за  дехидратация, която впоследствие изчерпва бъбречната енергия, поддържаща хидроминералния и електролитен баланс. Поради тази причина, честите клизми на дебелото черво и резките промени в алкално-киселинния статус на стомашно-чревния тракт, изчерпват Бъбречната енерия. (стр.51,41,76-79,112,127-130,132,137) 

Нарушеният енергиен баланс между функциите на дебелото черво и тези на далака, жлъчката, белите дробове или бъбреците, може да бъде предпоставка за инициация на възпалителна активност. Такива възпаления се отразяват на сърдечната дейност, появяват се кашлица и секрети в дихателните пътища, имунната защита отслабва и предизвиква чести настинки и простуди, кожата загрубява и придобива сивкав и замърсен вид, появяват се бактериални инфекции, с остър израз в пикочо-половите и денталните пътища. (стр.52,57-58,86,94,102,149,150,151,152,173,177,190)

 

13 диетични грешки, които нарушават функцията на дебелото черво, забавят метаболизма и изтощават Жизнената енергия: (стр.43,49,52,54,73,95)

·         Редовното преяждане вечер, с последваща обилна закуска, забавя детоксикационната функция на черния дроб и нарушава метаболизма на жлъчните киселини. (стр.25,46,61,111,122)

·         Недостатъчен прием на вода, особено сутрин и в следобедните часове,  или прием на вода непосредствено преди, по време на и веднага след хранене, може да наруши стомашната секреция и храносмилателния процес в тънките черва; да предизвика подуване и запек, поради несмляната храна. (стр.132,164)

·         Прекомерната употреба на прости захари и фруктоза (особено с кафе и след нахранване), може да наруши чревната флора, подхранвайки някои про-възпалителни микроорганизми, за сметка на други полезни бактерии; да предизвика жлъчен застой поради бързата секреция на инсулин, интензивна ферментация в дебелото черво и образуване на слуз от стимулираното производство на млечна киселина. (стр.78,82,87,109-110,121,128,162)

·         Недостатъчен прием на фибри (главно от пресни зеленчуци, зърнени и бобови) - които улесняват изхожданията и подобряват цялостната функция на дебелото черво. (стр.169)

·         Прекомерният и редовен прием на мазнини и месоможе да активира нарастването на щамове специфични бактерии, които усвояват мазнините, но спомагат и за тяхното складиране, потенциирайки провъзпалителните процеси в дебелото черво. (стр.82)

·         Консумацията на месо, без достатъчен прием на свежи салати и зеленчуци, предизвиква нежелана протеолитична ферментация - гниене в дебелото черво, генериращо високи нива токсични вещества. (стр.77)

·         Прекомерната консумация на готварска сол (натриев хлорид), както и лютиви и мазни храни, може да наруши нормалната секреция на жлъчни сокове, а от там и електролитния и рН баланс в дебелото черво. (стр.51,110,111,127,130,132)

·         Редовната употреба на антациди или сода бикарбонат за неутрализиране на киселините в стомаха може да наруши рН-баланса и метаболизма на жлъчните киселини, да блокира естествената бикарбонатна секреция в стомашно-чревния тракт,  стимулирайки образуването на слуз, задържане на течности и токсична жлъчка, а от там и дисбактериоза на чревната флора, подуване и възпаления. (стр.78,79,109,128-130)

·         Драстичните диети за отслабване, но и тези, богати на киселино-образуващи храни, както и честите „профилактични” клизми, нарушават баланса на чревната флора, повишават киселиноста, предразполагат към запушване на жлъчните пътища, потенциират дисбактериоза и задържане на патогени и токсини. (стр.54,59,73,74,102,110,112,127,132,168,169)

·         Прекомерният прием на пробиотици, доставящи полезните Лактобацили, също може да наруши естествения баланс на чревната флора, при небалансирано хранене. (стр.82,163)

·         Консумацията на сурови/рохки яйца изчерва биотина (вит. Н), произвеждан от чревната флора и важен за въглехидратния и липидния метаболизъм в дебелото черво. (стр.63)

 

Подсъзнанието и Пазителят на Горното и Долното царство

Дебелото черво абсорбира течностите и постъпилата от тънките черва преработена храна, за да отдели прецизно полезните вещества и да изхвърли ненужните. По същият начин, нашето Подсъзнание абсорбира всички впечатления, които възприемаме, обогатява Съзнанието ни с полезен опит, но и го предпазва от негативни прояви. Подсъзнанието складира и сортира знанията, мислите,  спомените  и чувствата, породени от емоциите и по време на сън ни освобождава от впечатленията, които биха породили негативни реакциии. Сънищата разкриват Света на Подсъзнанието и по нашите реакции на сън, можем да преценим чистотата на нашата осъзнатост в това ниво. Подсъзнанието играе важна роля за формирането на нашия характер и нашите мисловни, умствени и интуитивни умения. Подсъзнанието, обаче, е лишено напълно от съзнателна воля и мислене. Ето защо, е необходимо да оказваме непрекъснат контрол и хигиена върху Подсъзнанието си, така както и Делебото черво се нуждае от тях за спазване на циркадния режим. (стр.15,17,25,36,99,146,155)

Когато например, несъзнателно и автоматично се поддаваме на нежелани навици, настроения и външни въздействия, това е сигнал, че от Подсъзнанието ни нахлуват негативни впечатления и осезания, без да сме ги предизвиквали със съзнателното си мислене. В такива моменти е време да въдворим ред в мислите и емоциите си, да прогоним лошото настроение с полезни дейности. От друга страна, за да не замърсяваме Съзнанието си трябва да се грижим за редовната функция на Дебелото черво и чистотата на нашата Ментална енергия. При застой в Дебелото черво, наред с „взривоопасните” газове, токсични жлъчни киселини остават да циркулират продължително време в орагнизма. Меридиана на жлъчната енергия преминава именно през зоните (тила и зад ушите), където обикновено нашето Подсъзнание складира негатива от неприятните събития. Тези негативно заредени структури са готови да „избухнат” във всеки един момент и да предизвикат бурни реакции, помрачаващи възприятията, мисълта и Съзнанието, ако не сме успели да ги осъзнаем и освободим на време. (стр.31,36,45,57-58,102,106,108,109,111,112,132,137,141,148,161)

Една малка молекула в нашия организъм, например, наречена ACE(ангиотензин-конвертиращ ензим), контролира начина, по който използваме Жизнената енергия и играе ролята на „Дясната ръка на Природата”. Тази молекула е отговорна за нашето кръвно налягане, хормоналния, хидро-минералния и имунния баланс в организма. Днес фармакологията я определя като главният виновник за високото кръвно налягане и влага огромни усилия в разработването на хапчета, които потискат нейния синтез. Оказва се обаче, че системното й блокиране води до ментални разстройства, деменция, метаболитни и автоимунни заболявания, наред с повишение на възпалителните процеси в Дебелото черво. Именно тази молекула е гостоприемникът на „Корона-вируса” в Белите дробове.  Когато разхищаваме живота, с нея  Природата ни хваща за гърлото и казва: „Не давам! Не позволявам с недоволството от твоята ненаситност да тровиш любовта и въздуха, с които те насищам изобилно, за да се радваш, да живееш и да твориш заедно с мен в ред, чистота, мир и красотата!(стр.15,121,125,135,139)

АСТРОЛОГИЧНИЯТ ПАЗИТЕЛ НА СЪЗНАНИЕТО

Дебелото черво се стреми непрекъснато да поддържа баланса в „Долното ни царство”, където се отработват трансформираните есенции на кислорода и Светлината, (стр.102,111,131,137) и където тялото и Съзнанието (нашето „Горно царство”), се освобождават от негативните енергии и ненужни вещества.  Дебелото черво поддържа чистотата на газообмена в Белите дробове, мозъка и кръвта ни, с помощта на енергийните елементи на Огъня (ян) и Метала (ян), под астрологичното въздействие на планетата на Правосъдието – Юпитер, чийто земен воин е зодия Стрелец. Астрологичната задача на Стрелеца е да пази чистото от нечистото  на всички нива на нашата съзнателна дейност на Земята, за да можем да виждаме Клопките, които Умът ни е склонен да залага в зоните на Подсъзнанието, Съзнанието и Свръхсъзнанието. Стрелата на Истината е мощното оръжие на Справедливостта, поддържаща баланса и равновесието във видимото и невидимо Битие. Без Любов, т.е. без Вяра, Истината може да бъде фатална. И без Мъдрост, т.е. без Сила, не можем да я носим в Сърцата си. (стр.15,19,38,99,146,133,137,177,182)   

ЗАЩИТНАТА СИЛА НА СВЕТЛИНАТА

Ако Истината – т.е. Жизнената енергия, тече свободно през телата и живота ни, тя резонира едновременно в Ума, Сърцето и Волята. Но ако в тези наши центрове усещаме раздзвояване и разслояване на Съзнанието, това е сигнал за възникнал нездрав процес. В Огъня на Любовта можем да изковем най-устойчивият щит на Волята, с който да пазим Истината. Този огън може да преобразува желязното Его, в зависимост от яснотата на нашият Ум. Само чистият Ум може да възприеме и да ни изпълни със Силата на Духа. Само със светли и чисти мисли можем да генерираме лечебната Светлина и да излъчваме до всички нива на Съзнанието и в Живота си. (стр.37,69,80,94,102,105,106,111,117,135,137,153,173,177,184,191)

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

АЛХИМИЯ НА ЗДРАВЕТО

А лхими Я на А поге Я ИзкуствотО да Бъдеш Себе си!   посланието от корицата  Книгата, която Ви предстои да разлистите , се появи...

най-четени