Книгата АЛХИМИЯ НА ЗДРАВЕТО

ни се дава като система за контрол и превенция на над 100 заболявания, за цялостно възобновяване на тялото и ума и развитие на ценните умения на Седемте сили на живота. С най-добри пожелания за много здраве, приятни преживявания и вълнуващи моменти на откровение с Алхимията на Здравето и Живота!

Мисия и посвещение на тази книга

Здравето е естественото сътояние на хармония между ума, волята и сърцето на човека. „Доброто е условие за здравето. Без добро човек не може да бъде здрав.” , Петър Дънов. "АЛХИМИЯ НА ЗДРАВЕТО" е посветена на активните личности, стремящи се към благополучието и успеха. За креативните хора, търсещи да открият своите скрити таланти. За лекарите и техните пациенти, търсещи пътя към изцелението. За хората, стремящи се да постигнат здравословния баланс.

сряда, 17 ноември 2021 г.

2.3. Ин и Ян, Енергийните меридиани и Биологичният часовник

 

2.3. Ин и Ян в Енергийните меридиани на Човешкия организъм

 В нашия организъм Ин и Ян се проявяват като активност и почивка, като радост и тъга, като бодрост и умора.  Когато двете сили в тялото са в баланс, Жизнената енергия протича безпрепятствено и ни дарява със здраве, щастие и успехи. Когато една от двете сили преобладава в тялото ни, тогава силата на Жизнената енергия намалява, докато не възстановим баланса, или докато Ин и Ян не се уравновесят взаимно, преминавайки през болезнено състояние. В процеса на метаболизма, протичащ в нашето тяло, Ин и Ян се проявяват и като окисляващи или редуциращи реакции, (стр.61) катаболизъм (разграждане на веществата и подхранване на клетките) и анаболизъм (синтез на вещества и изграждане на тъканите), детоксикация и отделяне, дишане и издишане, алкализиращи и киселинообразуващи процеси, които поддържат жизнено необходимия рН баланс в кръвта и сърдечната дейност. (стр.44,52,70,93,191)

 

Ин и Ян енергиите в нашето тяло протичат по строго определени меридиани и енергийни канали, управлявани от различните органи. Меридианите, по които циркулира покачващата се Ян енергия са разпределени предимно по повърхността на задната част на тялото ни, а тези, управлявани от спускащата се Ин енергия са разположени предимно от предната страна. Всеки орган в човешкото тяло има своя собствена вибрация и се зарежда с Ин или Ян енергия, в зависимост от честотата. (стр.20,21,94)

Енергийните меридиани на нашето тяло, с които са обект на лечебната практика на Традиционната китайска медицина, са представени схематично на следната табела:

 

Петте органа, които съхраняват есенциалната, потенциална и градивна Ин енергия в организма ни са: Бъбреци, Черен дроб, Далак, Сърце, Бели дробове. Съответстващите им органи, които управляват конструктивната, осъществяващата и активиращата Ян енергия, са:  Пикочен мехур, Жлъчен мехур, Стомах, Тънки черва, Дебело черво.

Основната възходяща Ян-енергия на Земята тече през Задния управляващ меридиан (1), а подхранващата низходяща Ин-енергия на Слънцето преминава през Предния проникващ меридиан (2). (стр.20,21,24)  

Земята непрекъснато се върти около оста си и около Слънцето, движена  от собствената си и Слънчевата Жизнена енергии. Енергията, която протича през нашите тела има своя ритмичност, резонираща с тази на земното кълбо. Важни за Жизнената енергия в организма ни, са земни и планетарни цикли и въздействия като: смяна на нощта с ден, сезоните, Лунните цикли, оказващи гравитационно въздействие върху течностите. Соларните цикли определят интензитета на въздействащата, отдаваща и проникваща Слънчева енергия,т.н.

Ритмичността и цикличността, поддържат равновесието и баланса между проявяващите се сили на Ин и Ян енергиите в Природата. (стр.20,21,93)  

На всеки два часа, телата ни съзнателно извършват определени физиологични процеси, които ни принуждават да се синхронизираме с ритъма на денонощието. В това отношение, Мелатонинът, производен на серотонина, хормон на малдостта, е ключов механизъм в биологичния часовник, поддържащ нашия здравословен баланс. (стр.31,69,111)

 

Таблица 5: циРкадният ритъм и циклите на ин и ян,
УПРАВЛЯВАЩИ БИОЛОГИЧНИЯт ни ЧАСОВНИК

Час от деня

Ян

орган

Физиологична проява

/Препоръчителна дейност/

Час от деня

Ин
орган

Физиологична проява

/Препоръчителна дейност/

23.00-
01.00

Жлъчен мехур

(стр.108)

Синтез на качествени жлъчни сокове. Детоксикация.

/ Сън. /

01.00-03.00

Черен дроб

(стр.104)

Усвояване на хранителната енергия, Складира и съхранява Ин енергията и качествената кръв. Регулира настроението. / Сън. /

05.00-07.00

Дебело черво

(стр.139)

Изхвръляне на отпадните вещества. /Изхождане. /

03.00-05.00

Бели дробове

(стр.135)

Разпределение на общата жизнена и дихателна енергия. Регулиране на водния метаболизъм.

/ Сън, дълбоко дишане.  /

07.00-09.00

Стомах

(стр.125)

Секреция на храносмилателни сокове. Прием и обработка на храната за енергийното й усвояване. /Закуска. /

09.00-11.00

Далак

(стр.121)

Разпределяне и снабдяване с хранителна есенция. Регулиране на мускулите и мазнините.

/Умствени и физически занимания./

13.00-15.00

Тънки черва

(стр.115)

Усвояване на полезните хранителни и отделяне на отпадните вещества. / Разходка, прием на плодове ./

11.00-13.00

Сърце

(стр.114)

Кръвообращение и циркулация на жизнената енергия в меридианите. Управлява мозъка, психиката и съзнанието. / Обяд, почивка./

15.00-17.00

Пикочен мехур

(стр.101)

Регулация на водния метаболизъм и алкално-киселинния баланс в организма.

/ Прием на течности. /

17.00-19.00

Бъбреци

(стр.95)

Акумулиране на есенциална жизнена енергия. Стимулиране на клетъчната регенерация, костната система, водния метаболизъм и половите функции.

/ Вечеря. /

21.00-23.00

Троен нагревател

(стр.39)

Разпределение на енергията в организма.Секреция на мелатонин. Регулация на хорлмоналния баланс и нервната система. /Релаксация. Сън./

19.00-21.00

Перикард

(стр.116)

Активиране общото взаимодействие на петте основни Ин органа в синтеза на хранителни вещества и Жизнена енергия. / Разходка, приятни занимания, почивка. /

Няма коментари:

Публикуване на коментар

АЛХИМИЯ НА ЗДРАВЕТО

А лхими Я на А поге Я ИзкуствотО да Бъдеш Себе си!   посланието от корицата  Книгата, която Ви предстои да разлистите , се появи...

най-четени