Книгата АЛХИМИЯ НА ЗДРАВЕТО

ни се дава като система за контрол и превенция на над 100 заболявания, за цялостно възобновяване на тялото и ума и развитие на ценните умения на Седемте сили на живота. С най-добри пожелания за много здраве, приятни преживявания и вълнуващи моменти на откровение с Алхимията на Здравето и Живота!

Мисия и посвещение на тази книга

Здравето е естественото сътояние на хармония между ума, волята и сърцето на човека. „Доброто е условие за здравето. Без добро човек не може да бъде здрав.” , Петър Дънов. "АЛХИМИЯ НА ЗДРАВЕТО" е посветена на активните личности, стремящи се към благополучието и успеха. За креативните хора, търсещи да открият своите скрити таланти. За лекарите и техните пациенти, търсещи пътя към изцелението. За хората, стремящи се да постигнат здравословния баланс.

сряда, 17 ноември 2021 г.

Глава 7: НАЧИН НА ЖИВОТ И ГЕНОТОКСИЧЕН СТРЕС

 

 

 

„Ние сме носители на желанията на Природата, щом й противодействаме, получаваме същото противодействие и злото оставя своите отпечатъци.”  

Петър Дънов

 

 

Глава 7:     НАЧИН НА ЖИВОТ И ГЕНОТОКСИЧЕН СТРЕС

Седемте пазителя на енергийния баланс

Молекулярната биология, генното инженерство и други авангардни научни направления в медицината, непрекъснато наблюдават и изследват сложния процес на генезиса на патогенните процеси, и заболявания в човешкия и другите животински организми. Каквато и да е причината за различните метаболитни нарушения и тежки заболявания, в крайна сметка, научните изследвания стигат до заключението, че тя винаги води до едно физиологично състояние, което може във всеки един момент да инициира патогенеза на клетъчно ниво: генерирането на високи нива токсични метаболити в организма, или т. нар. генотоксичен стрес

Здравият организъм е в състояние по всяко време да неутрализира и изхвърли тези токсични метаболити, и да възстанови нарушения баланс.

Как и кога се появява генотоксичния стрес в нашия организъм? 

Повечето от дейностите, които извършваме, или не извършваме, в нашето ежедневие, могат да предизвикат задържане на токсични метаболити в организма. Най-често това може да се случи при: заседнал начин на живот; нередовно и небалансирано хранене; редовно преяждане; прекомерна употреба на алкохол и цигари; стрес, негативни емоции; редовно прекомерно физическо и психично натоварване; редовното недоспиване; продължителната работа с компютър; при някои рискови професии, имащи досег до канцерогенни химикали или радиоактивни лъчения; редовното вдишване на изгорели газове от автомобилите, или жилищното отопление; хроничните възпаления, които отслабват имунната система; прекомерната употреба на антибиотици или медикаменти, които потискат имунната система, или изчерпват естествените антиоксиданти в организма, и др.

Как действат токсичните метаболити?

Най-прекият път, по който организмът ни се освобождава от токсините, е чрез: дишането, дейността на черния дроб и бъбреците, отделителната система. (стр.52) От друга страна, основните източници на токсини са замърсените въздух и вода, небалансираната диета, богата на преработени храни, мазнини и меса, естествените процеси на храносмилане и обмяна на вещества в организма. (стр.64)

 Токсичните метаболити, с положителният си йонен заряд, имат свойствата да: изчерпват кислорода в клетките, нарушават клетъчната обмяна, изчерпват естествените антиоксиданти, витамини и минерали, предизвикват генотоксични състояния на ацидоза, алкалоза, хипоксия, дехидратация, оксидативен стрес. (стр.60,76,128)  Когато организмът ни генерира системно високи нива на токсини, кислорода в кръвта и естествените антиоксиданти (стр.62), стимулиращи метаболизма и детоксикацията, се изчерпват много бързо. Създава се среда, в която клетките ни се хранят и пречистват все по-трудно. Токсините започват да се отлагат в меките тъкани, костите и лимфата. Нивата на холестерол, токсична жлъчка, млечна и пикочна киселина в кръвта се повишават. В кръвоносните съдове започват да се отлагат атеросклеротични плаки, вследствие на липидната пероксидация на холестерола. Образуват се  целулит и разширените вени. (стр.55,57-58,162)

При нередовен начин на живот, (стр.27,47-48,143,165) естествения процес на детоксикация  започва да се нарушава, което се изразява с поява на запек, лошо храносмилане, отпадналост, умора, главоболие, безсъние и други неприятни състояния. Именно тези състояния ни подсказват, че организмът ни е интоксикиран, т.е. настъпила е токсемия - замърсяване на телесните течности и тъкани. (стр.112) Опитите да овладеем тези симптоми на генотоксичния стрес с различни диуретични, успокояващи, съдоразширяващи, противовъзпалителни и други медикаменти, допълнително повишават токсичността в тялото, и по никакъв начин не повлияват причинителите на тези неразположения. (стр.23,54)

Когато системно изпадаме в тези неблагоприятни физиологични състояния, в тялото ни се създават токсични условия, които нарушават функциите на ДНК, и от там неефективността на имунната система да се бори с „предизвикателствата”. (стр.85-87) В една такава отровна биохимична среда, допълнително потенциирана от емоционален и психичен стрес, хронично възпаление, вирусни или бактериални инфекции, клетъчната ДНК е затруднена да поддържа нормалните генетични функции. Това често се изразява с поява на хормонален дисбалансстареене и дегенерация на клетките и тъканите (нерви, кости, кожа, коса, органи и др). Такива процеси често задвижват механизмите, активиращи конкретно заболяване. (стр.22,44,61,66,70,80,112,162)

Генотоксичния стрес в организма е в основата на развитието на хронични метаболитни нарушения, от типа на:  инсулинова резистентност,  диабетчернодробна стеатоза жлъчна недостатъчност, холестаза, холелитиаза, псориазис подаграсърдечно-съдови заболявания, артрити, ревматоиден артрит, остеопороза, емоционално-психични разстройства, депресия, Алцхаймер, онко-хематологични неоплазии, и др.  (стр.190)

Ефективни мерки срещу генотоксичния стрес

Превенцията има изключително значение за здравето. Превенцията не означава просто да се пазим от причинителите на болести, или да прилагаме комплекс от мерки, когато болестта е дошла, а да придобием знанието, културата и навиците, които да ни предпазят от патогенен дисбаланс в организма. Превенцията, в най-прекия смисъл на думата, означава не само да останем здрави, но и да умеем да възстановяваме здравословния баланс на нашия организъм, когато той е нарушен по една или друга причина.(стр.86,88) Основна стъпка в превенцията на генотоксичния стрес е:

·         своевременното овладяване на метаболитните разстройства, като: умора, запек, главоболие,  болки в ставите, скованост,  подут корем, отоци, наднормено тегло, лимфен застой, целулит и др. (стр.47) преди всичко чрез: 

·         прекратяване на диетичните и психологични грешки, (стр.32,143,148,159,165,190)

·         предприемане и прилагане на системна програма за възстановяване на естествената детоксикация на организма. (стр.59,166,168,170,186,191)

 Ефективните мерки за преодоляване и избягване на състоянията на генотоксичния стрес включват още:  положителна промяна на начина на живот (стр.170-185)внимателен подбор на храните във всекидневното меню,(стр.163,168) редовна физическа активност (стр.186), активна релаксация и почивка, активна творческа и умствена дейност, всекидневна положителна и конструктивна нагласа (стр.,69), контролиране и овладяване на негативните настроения и емоции, състоянията на напрежение и стрес. (стр.33,42,146-155,160,189,192)

 

Таблица 10: Седемте пазителя на личният ни енергиен баланс

Механизмите, поддържащи енергийното и жизнено равновесие в нашия организъм се управляват от Седем жизнено-важни минерала.(стр.42,60,79,95,97,98)  

Тези минерали имат свойството да се изразходват при стрес и нередовен начин на живот или да се натрупват в случай на прекомерен дневен прием, който не трябва да надвишава долупосочените дневни нужди на организма:

 

Минерал

Управляваща енергийна сила / Функциs

Физиологична роля на Седемте макроелемента, поддържащи рН, 

елекролитния и окислително-редукционен баланс в организма. Дневни нужди.

S

Съзнателна сила

Регенерация

Нервна система

Сулфур - част от много ензими. Участва в изграждането на кожата, косата и ноктите. Поддържа окислително-редукционните процеси. Подпомага заздравяването и гъвкавостта на клетките.

Структурен елемент: млечни продукти, кореноплодни зеленчуци, риба, месо, чесън.

Na+

Ментална сила

Метаболизъм

Хормонална дейност

Натрий – заедно с калий регулира водния баланс и доставката на хранителни вещества до клетките. Същевременно изхвърлят токсините. Поддържат мускулната дейност. Прекомерният прием на готварска сол (натрий)  води до калциев и магнезиев дефицит.

1500 мг: трапезна сол, морски дарове, сирене, млечни продукти, спанак, маслини.

K+

Интуитивна сила

Дишане, Алкално-киселинен баланс

 

Калий – регулира осмотичния баланс. Играе важна роля в проддържането на сърдечната дейност и кръвното налягане. Засилва метаболизма, подпомага клетъчната регенерация, растежа.

4700 мг: картофи, домати, боб, леща, мляко, морски дарове, моркови, банани, ряпа

Cl-

Сърдечна сила

Детоксикация

Циркулация

Кръвоносни съдове

Хлоресенциален електролит - подобрява минералния баланс на клетките. Играе важна роля за нервната система и солно-киселата стомашна секреция. Поддържа рН на телесните течности и кръвта.

2300 мг: зелена салата, маруля, трапезна сол, минерална и питейна вода.

Р

Духовна сила

Храносмилане

Усвояване

Фосфор – участва в структурата на ДНК, в активацията на клетъчния обмен и производството на клетъчна енергия (АТФ).

Изгражда костите. Поддържа рН на клетъчните течности.

700 мг: червени меса, млечни продукти, риба, хляб, ориз.

Mg++

Сакрална сила

Имунитет

Есенциална кръв,

Ритъм, Състояние

Магнезий - кофактор за над 300 ензими. Поддържа клетъчната активност и обмяна. Участва в доставката на клетъчна енергия -АТФ,


необходима за електролитния баланс. Подпомага сърдечната дейност, мускулатурата и нервното равновесие.

250 мг: спанак, домати, зърнени, бобови, млечни храни, ядки, семена, какао, риба.

Ca++

Първична сила

Движение

Енергия

Калций – укрепва клетъчната мембрана. Активира ензимите. Изгражда костите и зъбите. Укрепва мускулатурата и сърдечната дейност. Липсата на калций води до остеопороза.

1200 мг: млечни продукти, яйца, риба, зелена салата, мащерка, риган, копър, канелаНяма коментари:

Публикуване на коментар

АЛХИМИЯ НА ЗДРАВЕТО

А лхими Я на А поге Я ИзкуствотО да Бъдеш Себе си!   посланието от корицата  Книгата, която Ви предстои да разлистите , се появи...

най-четени